Заместник-министърът  на външните работи Велислава Петрова взе участие в редовното

...
Заместник-министърът  на външните работи Велислава Петрова взе участие в редовното
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС

Заместник-министърът  на външните работи Велислава Петрова взе присъединяване в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз, което се състоя през днешния ден в Брюксел.

Обсъдени бяха декемврийското съвещание на Европейския съвет, настоящото положение на връзките на Европейски Съюз с Обединеното кралство, работната стратегия на Европейската комисия за 2023  година и върховенството на закона в Унгария по отношение на процедурата по член 7 от Договора за Европейски съюз.

В подтекста на дневния ред на идното съвещание на водачите на Европейски Съюз през декември министрите осъдиха продължаващите съветски военни дейности против гражданската и икономическа инфраструктура на Украйна и обявиха взаимност с Полша във връзка със починалите на полска територия двама полски жители в следствие от детонация наоколо до границата с Украйна. Обсъдени бяха опциите за подкрепяне на Украйна и Република Молдова с фокус върху тежката енергийна рецесия в двете страни.

Заместник-министър Петрова осведоми сътрудниците си за решението на българското Народно заседание за надграждане на поддръжката на България за Украйна и за подписаното съглашение за съдействие в енергийната сфера с Република Молдова.

В подтекста на енергийната рецесия министрите показаха очакване за съответни решения в отговор на високите цени на енергийните запаси в Европейски Съюз. България съобщи поддръжка за препоръчаните от Европейска комисия краткотрайни изключителни ограничения за ограничение на последствията от високите цени на силата и приветства самодейността на Европейска комисия за Енергиен пакет за Западните Балкани, за формулирането на която България интензивно способства.

Българският заместник-министър обърна внимание на предпочитания за страната ни въпрос по отношение на присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенген, което е значим сигнал в подтекста на единството на Европейски Съюз в сегашния миг.

Европейската комисия осведоми за програмата си за 2023 година Тя включва 43 нови политически начинания по шестте съществени амбициозни цели: Европейската зелена сделка; Подготвена за цифровата епоха Европа; Икономика, работеща за хората; По-силна Европа на международната сцена; Утвърждаване на европейския метод на живот и Нов подтик за европейската народна власт. Ключовите начинания в работната стратегия регистрират резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Заместник-министър Велислава Петрова акцентира нуждата от преразглеждане на разпоредбите за действие на вътрешния енергиен пазар, цифровата съгласуваност, промяната на разпоредбите за леговище и миграция.

Съветът разиска също процедурата по член 7 за полезностите на Съюза в Унгария, следващи дейности от Конференцията за бъдещето на Европа и връзките с Обединеното кралство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР